Mało kto nie lubi zup (a przynajmniej niechęć do zup jest o wiele mniejsza niż do owsianek i kasz), a jednak mało kto jada zupy na śniadanie lub kolację. I zależy mi na tym by Was zachęcić do tego byście je jedli przynajmniej dwa razy dziennie, co dzień. Termos z zupą do pracy to o wiele zdrowszy wybór niż kanapka. Dlaczego zupy są najlepszą formą pożywienia?
- Dzięki ugotowaniu, są lekkostrawne;
- Dobrze nawilżają;
- Przygotowują układ pokarmowy do lepszego trawienia kolejnych posiłków (i dlatego są idealne na śniadanie i ważne w obiedzie!)
- Zupy warzywne są najlepszą kolacją (nie będą obciążać ciała intensywnym trawieniem, gdy ma ono odpoczywać podczas snu)
- Łatwo w nie wkomponować przyprawy (zioła) ułatwiające trawienie. Do większości zup (oprócz białych i zielonych) można dodawać kurkumę z odrobiną pieprzu, co znacznie wspomaga metabolizm i niesie masę innych dobrodziejstw.
Pamiętaj że dobre trawienie to dobra Krew, a to jej jakośc w największym stopniu definiuje odporność i stan umysłu. Mam w gabinecie już dwa przypadki gdy samo wprowadzenie regularności zup pomogło młodym męszczyznom poradzić sobie z coraz częstszym nadciśnieniem. Często słyszę że nie ma się już pomysłów na zupy, a pomidorowych i ogórkowych ma się już dość. No to śpieszę się z pomocą: poniżej LISTA POMYSŁÓW NA ZUPĘ: Zupy pomarańczowe (z kurkumą):
- krem z dyni (imbir + gałka muszkatołowa, opcjonalnie papryka);
- krem z batatów (imbir + gałka muszkatołowa);
- krem z marchewki + dynia (+ batat) (-*-);
- każda z powyższych + czerwona lub żółta soczewica (-*-);
- krem z marchewki z pomarańczą (+goździk lub cynamon),
- grochowa z wędzonym tofu (lub boczkiem) (+ majeranek, tymianek);
- krem kukurydziany;
- turecka zupa z czerwonej soczewicy z miętą (mercimek çorbasi);
Zupy czerwone (z kurkumą):
- pomidorowa z soczewicą (+ bazylia lub zioła prowansalskie);
- minestrone lub krupnik z sokiem pomidorowym (-*-);
- botwinkowa (+ zioła prowansalskie);
- barszcz ukraiński (-*-, opcjonalnie goździk, cynamon);
- barszcz ukraiński bez buraków i fasoli (= zupa kapuściana z pomidorami);
- krem z buraczków (zioła prowansalskie lub kminek);
- barszcz czerwony;
- barszcz czerwony z jaglanką na wywarze mięsnym;
- barszcz czerwony z kapustą kiszoną;
- zupa z pokrzywy z zakwasem z buraków (obłędnie odżywia Krew);
- zupa ze słodkiej kukurydzy z pomidorami (+ wędzoną papryką, opcjonalnie cynamon);
Zupy zielone:
- krem z zielonego groszku;
- krem z brokułów;
- krem z cukini (opcjonalnie podana z rybą wędzoną lub z fetą);
- szpinakowa;
- szczawiowa;
- zupa z pokrzywy i innych chwastów (lubi być z jajkiem);
- krem z ziemniaków z jarmużem;
- zupa z białą (lub czarną) fasolą, wędzonym tofu i jarmużem (+ zioła prowansalskie / rozmaryn);
- zupa z pieczarkami i jarmużem;
- zupa ze słodkiej kukurydzy z jarmużem;
Zupy białe:
- krem z gruszki i pietruszki (+ gałka muszkatołowa, opcjonalnie goździk);
- krem z białych warzyw 1 (pietruszka, seler, kalafior + gałka muszkatołowa);
- krem z białych warzyw 2 (jak powyżej + rzepa/rzodkiew lub gruszka);
- porowa z ziemniakami (+ gałka muszkatołowa);
- krem z kabaczka (słodszy niż z cukini) (+ opcjonalnie ryba wędzona);
- krem z białej fasoli z cebulą i jabłkiem;
Zupy inne (z kurkumą):
- rosół (wege lub na kościach, polski lub azjatycki, z grzybami lub bez, z makaronem – orkiszowym, ryżowym lub groszkowym);
- ucha (zupa rybna);
- krupnik;
- ogórkowa;
- zupa z grzybów leśnych (świezych, suszonych lub mrożonych);
- zupa pieczarkowa;
- zupa grzybowa lub pieczarkowa z kaszą gryczaną (lub pęczakiem jęczmiennym);
- flaczki boczniakowe;
- zupa cebulowa;
- kapuśniak (z jaglanką lub bez);
- meksykańska (z czerwoną fasolą i kukurydzą);
- krem z czerwonej fasoli (lub adzuki) z orzechami (+kozieradka);
Zupy inne (bez kurkumy):
- żurek (na zakwasie żytnim) lub barszcz biały (na soku z kiszonej kapusty lub wodzie z ogórkow);
- krem z zielonej soczewicy z bakłażanem (+ kozieradka);
- zupa czosnkowa;
- zupy azjatyckie lub inspirowane (tom yum, laksa, tom kha kai, curry soup, hot-n-sour, itd) z odpowiednim dopasowaniem ostrości dla siebie.
Zgadzacie się że potęga kurkumy dopasuje do większości zup? PAMIĘTAJCIE:
- dodatek odrobiny pieprzu obok kurkumy wielokrotnie wzmaga jej dobroczynne działanie;
- zioła prowansalskie (i pojedynczo wszelkie w nich zawarte – czyli tymianek, majeranek, bazylia, estragon, rozmaryn, oregano, szałwia, mięta, lawenda) ułatwiają trawienie, a również rozluźniają śluz, sprzyjając wydalaniu wilgoci;
- świeży imbir ułatwia trawienie i ogrzewa;
- gałka muszkatołowa, suszony imbir, goździk i cynamon ogrzewają i wspierają jak Żołądek tak i Yang Nerek.
*znak (-*-) oznacza zestaw przypraw z poprzedniej pozycji. NIECH KRWIOTWÓRCZA MOC ZUP BEDZIE Z WAMI! <3