Blog

ZUPY (+lista pomysłów)

paź 29, 2022 | Terapia pożywieniem

Mało kto nie lubi zup (a przynajmniej niechęć do zup jest o wiele mniejsza niż do owsianek i kasz), a jednak mało kto jada zupy na śniadanie lub kolację. I zależy mi na tym by Was zachęcić do tego byście je jedli przynajmniej dwa razy dziennie, co dzień. Termos z zupą do pracy to o wiele zdrowszy wybór niż kanapka. Dlaczego zupy są najlepszą formą pożywienia?

  • Dzięki ugotowaniu, są lekkostrawne;
  • Dobrze nawilżają;
  • Przygotowują układ pokarmowy do lepszego trawienia kolejnych posiłków (i dlatego są idealne na śniadanie i ważne w obiedzie!)
  • Zupy warzywne są najlepszą kolacją (nie będą obciążać ciała intensywnym trawieniem, gdy ma ono odpoczywać podczas snu)
  • Łatwo w nie wkomponować przyprawy (zioła) ułatwiające trawienie. Do większości zup (oprócz białych i zielonych) można dodawać kurkumę z odrobiną pieprzu, co znacznie wspomaga metabolizm i niesie masę innych dobrodziejstw.

Pamiętaj że dobre trawienie to dobra Krew, a to jej jakośc w największym stopniu definiuje odporność i stan umysłu. Mam w gabinecie już dwa przypadki gdy samo wprowadzenie regularności zup pomogło młodym męszczyznom poradzić sobie z coraz częstszym nadciśnieniem. Często słyszę że nie ma się już pomysłów na zupy, a pomidorowych i ogórkowych ma się już dość. No to śpieszę się z pomocą: poniżej LISTA POMYSŁÓW NA ZUPĘ: Zupy pomarańczowe (z kurkumą):

  • krem z dyni (imbir + gałka muszkatołowa, opcjonalnie papryka);
  • krem z batatów (imbir + gałka muszkatołowa);
  • krem z marchewki + dynia (+ batat) (-*-);
  • każda z powyższych + czerwona lub żółta soczewica (-*-);
  • krem z marchewki z pomarańczą (+goździk lub cynamon),
  • grochowa z wędzonym tofu (lub boczkiem) (+ majeranek, tymianek);
  • krem kukurydziany;
  • turecka zupa z czerwonej soczewicy z miętą (mercimek çorbasi);

Zupy czerwone (z kurkumą):

  • pomidorowa z soczewicą (+ bazylia lub zioła prowansalskie);
  • minestrone lub krupnik z sokiem pomidorowym (-*-);
  • botwinkowa (+ zioła prowansalskie);
  • barszcz ukraiński (-*-, opcjonalnie goździk, cynamon);
  • barszcz ukraiński bez buraków i fasoli (= zupa kapuściana z pomidorami);
  • krem z buraczków (zioła prowansalskie lub kminek);
  • barszcz czerwony;
  • barszcz czerwony z jaglanką na wywarze mięsnym;
  • barszcz czerwony z kapustą kiszoną;
  • zupa z pokrzywy z zakwasem z buraków (obłędnie odżywia Krew);
  • zupa ze słodkiej kukurydzy z pomidorami (+ wędzoną papryką, opcjonalnie cynamon);

Zupy zielone:

  • krem z zielonego groszku;
  • krem z brokułów;
  • krem z cukini (opcjonalnie podana z rybą wędzoną lub z fetą);
  • szpinakowa;
  • szczawiowa;
  • zupa z pokrzywy i innych chwastów (lubi być z jajkiem);
  • krem z ziemniaków z jarmużem;
  • zupa z białą (lub czarną) fasolą, wędzonym tofu i jarmużem (+ zioła prowansalskie / rozmaryn);
  • zupa z pieczarkami i jarmużem;
  • zupa ze słodkiej kukurydzy z jarmużem;

Zupy białe:

  • krem z gruszki i pietruszki (+ gałka muszkatołowa, opcjonalnie goździk);
  • krem z białych warzyw 1 (pietruszka, seler, kalafior + gałka muszkatołowa);
  • krem z białych warzyw 2 (jak powyżej + rzepa/rzodkiew lub gruszka);
  • porowa z ziemniakami (+ gałka muszkatołowa);
  • krem z kabaczka (słodszy niż z cukini) (+ opcjonalnie ryba wędzona);
  • krem z białej fasoli z cebulą i jabłkiem;

Zupy inne (z kurkumą):

  • rosół (wege lub na kościach, polski lub azjatycki, z grzybami lub bez, z makaronem – orkiszowym, ryżowym lub groszkowym);
  • ucha (zupa rybna);
  • krupnik;
  • ogórkowa;
  • zupa z grzybów leśnych (świezych, suszonych lub mrożonych);
  • zupa pieczarkowa;
  • zupa grzybowa lub pieczarkowa z kaszą gryczaną (lub pęczakiem jęczmiennym);
  • flaczki boczniakowe;
  • zupa cebulowa;
  • kapuśniak (z jaglanką lub bez);
  • meksykańska (z czerwoną fasolą i kukurydzą);
  • krem z czerwonej fasoli (lub adzuki) z orzechami (+kozieradka);

Zupy inne (bez kurkumy):

  • żurek (na zakwasie żytnim) lub barszcz biały (na soku z kiszonej kapusty lub wodzie z ogórkow);
  • krem z zielonej soczewicy z bakłażanem (+ kozieradka);
  • zupa czosnkowa;
  • zupy azjatyckie lub inspirowane (tom yum, laksa, tom kha kai, curry soup, hot-n-sour, itd) z odpowiednim dopasowaniem ostrości dla siebie.

Zgadzacie się że potęga kurkumy dopasuje do większości zup? PAMIĘTAJCIE:

  • dodatek odrobiny pieprzu obok kurkumy wielokrotnie wzmaga jej dobroczynne działanie;
  • zioła prowansalskie (i pojedynczo wszelkie w nich zawarte – czyli tymianek, majeranek, bazylia, estragon, rozmaryn, oregano, szałwia, mięta, lawenda) ułatwiają trawienie, a również rozluźniają śluz, sprzyjając wydalaniu wilgoci;
  • świeży imbir ułatwia trawienie i ogrzewa;
  • gałka muszkatołowa, suszony imbir, goździk i cynamon ogrzewają i wspierają jak Żołądek tak i Yang Nerek.

*znak (-*-) oznacza zestaw przypraw z poprzedniej pozycji. NIECH KRWIOTWÓRCZA MOC ZUP BEDZIE Z WAMI! <3

Zarezerwuj wizytę