Blog

WITALNOŚĆ NA TALERZU. Jak jeść by mieć więcej energii?

gru 5, 2022 | Terapia pożywieniem

Łączenie pokarmów

Życie jest stałą przemianą energii z jednej jej postaci w inną. Między innymi z pokarmu w ciepło, w Krew i Qi, w ruch i pracę fizyczną, w myślenie, koncentrację, przeżywanie emocji… Odpowiedź na powyższe pytanie jest dosyć prosta i logiczna: aby mieć więcej energii trzeba dobierać posiłki tak, aby nie zużywać na trawienie zbyt dużo energii, czyli nie utrudniać sobie trawienia, dbać by trawienie nie stawało się marnotrawstwem, pun intended 🙂

Wydawało by się to dosyć oczywiste. Na tyle oczywiste, że warto tego uczyć dzieci w szkole by mogły korzystać i nieść przez życie, na swoich talerzach i talerzach swoich dzieci. I nie wiedzieć czemu, jako społeczeństwo, robimy dokładną odwrotność! 😢😭 My i nasze dzieci uczymy się w szkołach o układzie trawiennym, o tym gdzie i jak trawią się węglowodany, tłuszcze i białka, zakuwamy skomplikowane, z niczym nie kojarzące się nazwy enzymów powstających w ślinie, żołądku, jelitach, trzustce… Potem zdajemy maturę na piątkę, ale w praktyce uczymy się żywić się kanapkami z wędliną i serem, barszczem z krokietami z mięsem, schabowym z ziemniakami, które lubimy poprawiać ciasteczkami z herbatką lub innymi słodyczami z kawą, czyli najgorszymi możliwie połączeniami pokarmów.

I na żadnym etapie – ani Pani od biologii, ani lekarz rodzinny, ani mama w kuchni, ani my sami sobie – nie uświadamiamy że na nic nam szkolna wiedza o enzymach, jeśli nie umiemy przełożyć jej na własny talerz! A tradycyjna kuchnia z tej wiedzy nie korzysta. Ani współczesna potrzeba robienia wszystkiego szybko, w biegu. Dlatego najpospolitsze połączenia pokarmów niestety do zdrowych nie należą.

Znacznie UTRUDNIAJĄ TRAWIENIE:
❌ Połączenie BIAŁEK ZE SKROBIĄ. Przede wszystkim nie łącz mięsa z chlebem, makaronami, ziemniakami, kaszami. Najistotniejszy etap trawienia białek zachodzi w żołądku pod wpływem soku żołądkowego, a skrobia trawi się w jamie ustnej i jelitach. Spożywane w parze blokują one skuteczne trawienie sobie nawzajem.
❌ POPIJANIE pokarmów skrobiowych (np. kanapka lub ciastko z herbatą). Rozmiękczone płynem, nie wymagają już dokładnego żucia, a to właśnie ślina odpowiada za początkowy etap rozkładu skrobi. Nie rozcieńczaj śliny i przeżuwaj dokładnie jeśli jesz cokolwiek mącznego – nie ważne czy jest białe, czy pełnoziarniste.
❌ Połączenia SKROBI Z KWASEM (np. krokiety/uszka z barszczem, kanapka z dżemem, ciastko z sokiem, pizza z keczupem, spaghetti z sosem pomidorowym). Kwaśny odczyn hamuje aktywność enzymu odpowiedzialnego za rozkład skrobi w jamie ustnej, w skutek czego nie dojdzie do jej pełnego rozkładu w jelitach, gdzie zacznie ona zalegać zbyt długo powodując poczucie ociężałości. (W medycynie chinskiej mowa tu o ściągającej właściwości smaku kwaśnego, przytrzymującego powstającą Wilgoć na skutek osłabionego trawienia, czyli Qi Śledziony).
❌ DESER pod koniec posiłku. Spożyty tuż po posiłku, deser wyląduje w górnej warstwie treści żołądkowej, co znacznie ograniczy mu dostęp do ścian żołądka, w których powstaje sok żołądkowy. Nie ustabilizowany sokiem żołądkowym cukier zaczyna fermentować, powodując wzdęcia, poczucie pełności i spowalniając trawienie składników całego posiłku.

W dużym stopniu tłumaczy to dlaczego tak popularne są diety niskowęglowodanowe, takie jak Atkinsa, keto czy paleo: znaczne ograniczenie węglowodanów powoduje wykluczenie od razu kilku złych połączeń, co przynosi swoje efekty dosyć szybko, natomiast efekty uboczne zubożenia zróżnicowanej diety w pewne składniki pokarmowe i związane z nimi procesy, pojawiają się dopiero po dłuższym czasie… I dlatego właśnie diety te powinno się stosować krótkoterminowo.

NAJLEPIEJ SPOŻYWAĆ:
✅ WARZYWA – W KAŻDYM POSIŁKU. Węglowodany – kasze i ziemniaki – łącz z warzywami. Białka – mięso i strączkowe – łącz z warzywami. Szczególnie zielone warzywa ułatwiają trawienie jak węglowodanów tak i białek. (W medycynie chińskiej mówimy o tym, że warzywa o zielonym kolorze wspierają „Wątrobę”).
✅ WĘGLOWODANY – RANO, najbliżej szczytu energetycznego Żołądka i Śledziony Trzustki (7:00-11:00). Węglowodany złożone (czyli te, które w odróżnieniu od prostych, rafinowanych, są odżywcze dla Krwi i tkanek) trawią się dosyć długo, spożywanie ich w drugiej połowie dnia spowoduje ich zaleganie w jelitach w czasie nocnego snu;
✅ BIAŁKA – NA ŚNIADANIE lub W OBIAD; spory etap ich trawienia przebiega w żołądku, gdzie pokarm przebywa najkrócej, a więc zdążą one rozłożyć się do wieczora;
✅ NA KOLACJĘ staraj się jeść SAME WARZYWA, pomoże to uniknąć w niej węglowodanów i białek, które potrzebują więcej czasu.

Nie chodzi o to by od jutra zrewolucjonizować swoje pożywienie do tortury ułożenia jedzenia jedynie ze zdrowszych połączeń. Starczy że zwiększysz świadomość o tym, które połączenia są zdrowe, a które mniej i zaczniesz dążyć do większej częstotliwości tych zdrowych. W dni gdy, potrzebujesz większej wydajności (egzamin, rozmowa kwalifikacyjna, szkolenie, negocjacje, rozmowa z kimś z kim jest się w konflikcie itp.), będziesz wiedzieć jak ułożyć posiłek najoptymalniej. Postaram się niedługo „urodzić” wpis z przykładami optymalnych dań. Jest ich spoooooro! A ich komponowanie i wymyślanie jest super zabawą 😊.

A chętnym zgłębiania tego tematu polecam książki:
„Sztuka łączenia pokarmów” Jan i Inge Dries;
„Niskowęglowodanowe oszustwo” T. Colin Campbell, Howard Jacobson

Zarezerwuj wizytę