Blog

POKRZYWA (+przepisy)

mar 22, 2023 | Przepisy, Rośliny lecznicze, Terapia pożywieniem

Zauważyliście że pokrzywa już się obudziła, że już jest, że za tydzień-dwa bedą jej chaszcze? Wiecie co to znaczy?

Znaczy to że jest to już bezpieczny czas by, oprócz kiełek, wprowadzać powoli surowe zielonki. Na jarmuż czy brokuły na ciepło zawsze czas jest dobry. Natomiast w obserwowaniu pełnych importu sklepowych półek trudno stwierdzić, kiedy zaczyna się ten właściwy czas na świeżą zieleninę: roszponkę i rukolę, na większe ilości selera naciowego, na pierwsze liście sałaty i na dzikie zielone „chwasty” – pokrzywę, mniszek. I to właśnie te chwasty podpowiadają że ten czas właśnie nadszedł. Nie jest to przypadek że jest to akurat w okolicach równonocy.

Za moich czasów krakowskich potrzebę kontaktu z żywiołem Ziemi zaspokajałam na 4-arowym ogródku działkowym, na którym przede mną na amen wyplewiono i wy-roundup-owano pokrzywę. Przywiozłam ją wtedy od przyjaciółki w doniczce (sic!) by wprowadzić ten bezcenny „chwast” dla odbudowy malutkiego ekosystemu: mojej działki i mojego Ciała, mojej Krwi.

Jak w medycynie chinskiej, tak i w naszej kulturze pokrzywa jest ceniona za swoje właściwości oczyszczania i odżywiania Krwi. Jest o wiele efektywniejsza w postaci świeżej na początku wiosny niż w herbatkach z wysuszonych liści, więc łapmy nadchodzącą okazję!

ZUPA Z POKRZYWĄ

W garnku zeszklić na maśle klarowanym lub oliwie posiekaną cebulę, dodać startą na grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler, poddusić przez chwilę, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i zalać wodą. Gdy ziemniaki bedą gotowe, dodać sparzoną wcześniej wrzątkiem i posiekaną pokrzywę, wlać rozbełtane jajko lub dwa, doprowadzić do wrzenia i odstawić na godzinkę do „przegryzienia” się.

TARTA WARZYWNA (QUICHE) Z POKRZYWĄ

Tarta może być na spodzie z kruchego ciasta, lub bez (tzw. crustless quiche). Poddusić na maśle klarowanym lub oliwie por, dodać zielony groszek lub połamany na drobne kawałki brokuł (można też dodać odrobinę łososia wędzonego lub dorsza) i odstawić z ognia. Gdy ostygnie dodać sparzoną wcześniej wrzątkiem i posiekaną pokrzywę, łyżkę mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy, sól, pieprz, zioła prowansalskie, dwa-trzy jajka, trochę mleka roślinnego. Wymieszać i przelać do przygotowanej formy (z lekko podpieczonym ciastem lub bez). Wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach od 30 do 40min.

NADZIENIE Z POKRZYWY DO NALEŚNIKÓW

Posiekaj drobno ugotowane na twardo jajka (super sposób na zużycie wielkanocnych nadmiarów 😉), dodaj sparzoną wcześniej wrzątkiem i posiekaną pokrzywę oraz posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszaj i już.

(Oczywiście super sprawdzą się tu bezglutenowe naleśniki gryczane lub jaglane, lub skąpe w gluten kukurydziano-orkiszowe lub ryżowo-orkiszowe. Jak wiecie, mnie mniej chodzi o unikanie samego glutenu, co o unikanie współczesnej pszenicy).

Pokrzywę można też dodawać do ciasta naleśnikowego, do gofrów warzywnych, do wszelakich curry, do zupy ogórkowej, do jarzynki z jarmużu, do kaszotto z zielonym groszkiem lub cukinią, itd itp. (W podobny sposób wykorzystasz bluszczyk kurdybanek, który też niebawem „zachwaści” nasze łąki, ogrody i trawniki. Pamiętaj o mniszku, czas by jego liści dołączyły do Twoich sałatek – najpierw oszczędnie, po kilka listków, a w kwietniu już na bogato, chyba że jesteś zmarzluchem o bladej cerze, to ostrożniej).

I niech moc chwastów będzie z Tobą! 😉

Zarezerwuj wizytę