Blog

NISKIE CIŚNIENIE a niedobór Krwi

lut 5, 2023 | O dolegliwościach po chińsku, Terapia pożywieniem

jak dbać o krew

Kontynuując wątek mnogich przyczyn niskiego ciśnienia rozpoczęty w poprzednim wpisie (NISKIE CIŚNIENIE a niedobór Qi), zgodnie z obietnicą, spróbuję dziś przybliżyć chińską koncepcję niedoboru Krwi. Pamiętaj jednak, że ŻADNE TREŚCI NA TEJ STRONIE NIE ZASTĘPUJĄ PORADY LEKARSKIEJ. Objawy niedoboru Krwi mogą pojawiać się o wiele wcześniej nim morfologia i inne badania ujawnią anemię czy inne niedobory. Pojęcie to może odnosić się jak do niedostatecznej ilości, tak i jakości Krwi (nie jest to wręcz rozróżniane w medycynie chińskiej), natomiast wsród przyczyn niedoboru może być jak niewłaściwe żywienie lub ograniczone wchłanianie z układu pokarmowego (jakość), tak i utrata krwi (ilość), np. pooperacyjnie, po porodzie lub w wyniku obfitych miesiączek.

Niedobór Krwi może znajdować wyraz w wielu różnych objawach, czasem występujących naraz. Zazwyczaj świadczą o nim blade cera i usta, problemy z pamięcią i koncentracją, skąpe miesiączki, suchość skory, łamliwe lub wypadające włosy, łamliwe paznokcie, intensywne śnienie lub bezsenność, depresja lub niepokój. W zależności od przyczyn i rodzaju niedoboru Krwi mogą o nim sygnalizować też drętwienie kończyn, zamglony wzrok, lekkość w głowie lub zawroty głowy, choć akurat te objawy mogą też mieć i inne przyczyny. Długotrwały niedobór Krwi może także prowadzić do migren, tików lub drżeń.

Podobnie jak do niedoboru Qi, do niedoboru Krwi znacznie przyczynia się miedzy innymi późny i niedostateczny sen, niewłaściwe żywienie, intensywna praca umysłowa. Bywa jednak że Krew jest słaba mimo dbania o te obszary życia. Ciąża i karmienie piersią są okresami znacznie nadwyręzajacymi Krew i wymagają odpowiedniego dbania o jej jakość, a nieraz zdarza się że kobieta nosi kolejną ciąże karmiąc wcześniej urodzone dziecko, a po porodzie karmi dwójkę naraz! To ma swoje skutki.

Niedobór Krwi bywa też uwarunkowany jej utratą: może to być jednorazowy krwotok związany z operacją lub ciążą (poronny lub porodowy), ale w codzienności przyczyniają się do tego obfite krwawienia miesiączkowe lub krwawienia w środku cyklu. Jeśli w ciagu dwóch dni najintensywniejszego krwawienia miesięcznego zużywasz więcej niż 10 podpasek, znaczy że krwawisz nadmiarowo i warto przyjrzeć się temu razem z terapeutą holistycznym. Przyczyn u obfitych i „nieplanowych” miesiączek może być wiele (niedobór Qi, gorąco Krwi, zastój z zimna, zastój z gorąca, zastój Qi, które mogą znajdować swój wyraz w mięśniakach, polipach, torbielach) i każda z nich wymaga innego podejścia, a niewłaściwe podejście może tylko nasilić utratę Krwi, pogłębiając niedobór. Dlatego samoleczenie nie jest tu wskazane.

Niestety nie uczą nas w szkole jak odbudowywać Krew po jej utracie, a po honorowym oddaniu krwi sugeruje się jedynie mało sensowną dużą dawkę czekolady z wodą. Kobiety rzadko wiedzą jak wspierać się w ciąży i po porodzie, ponieważ ogólny dyskurs o żywieniu w ciąży i karmieniu piersią zdominowany jest informacjami o tym czego nie wolno jeść, a nie tym co i JAK jeść się powinno. Nawet przy dużym niedoborze Krwi po jej utracie w sprawnie funkcjonującym organizmie czasem może wystarczyć odpowiedniego żywienia by ją odbudować. Natomiast gdy temu niedoboru towarzyszą inne słabości i rozchwiania funkcjonalne (trawienie, wchłanialność, krążenie) trudno obejść się bez odpowiednio dobranych ziół i zabiegów wspierających (akupunktura, moksowanie, akupresura itp).

Pamiętaj że niezależnie od tego czy korzystasz z pomocy zielarza lub akupunkturzysty czy nie, zawsze potrzebujesz DBAĆ O SWOJĄ KREW W CODZIENNOŚCI:

– spać od 22:30;
– nie pomijać śniadań;
– dbać o nawilżenie = ciepłe napoje i zupy;
– ograniczyć kawę i herbatę;
– spożywać długogotowane (6-8 godzin) rosoły albo na kościach albo z dodatkiem odpowiednich ziół (i masą warzyw 😊);
– spożywać buraki we wszelkich postaciach, a szczególnie zakwas buraczany;
– spożywać dużo warzyw zielonych (szpinak, jarmuż, brokuły, zielony groszek, fasolka szparagowa, papryka, kapusta włoska, wszelka zielenina sezonowa – pietruszka, koperek, chwasty 😉);
– spożywać czerwone owoce (świeże w sezonie, lub w sokach poza sezonem, najbardziej odżywcze dla krwi są czereśnie i granat);
– spożywać fasolkę adzuki (lub wątróbkę), karpia, grzyby,
– unikać octu spirytusowego, przetworów z octem i ostrych przypraw;

Zioła i dodatki wspierające Krew:

– jagody goji / Gou Qi Zi (muszą być gotowane przez 15-20 min);
– owoc głożyny jujube / twz czerwone daktyle / Da Zao;
– suszone figi, daktyle, morele, śliwki;
– czarny sezam;
– melasa lub ciemny cukier Muscavado;
– pokrzywa, krwawnik, szałwia, piołun;
– arcydzięgiel chiński / Dang Gui szczególnie w połączeniu z tragankiem / Huang Qi (kiedy nie występują bóle głowy).

Trzymajcie się mocno i zdrowo! I niech MOC Twojej Krwi będzie z Tobą.

Zarezerwuj wizytę