Blog

Zimowe skarby: JARMUŻ

gru 11, 2022 | Terapia pożywieniem

Pamiętam kilka lat temu, jeszcze za czasów krakowskich, wpadłam na swój ogródek działkowy w połowie stycznia by pokazać go odwiedzającej mnie mamie. Przed tym temperatura przez równych dwa tygodni nie sięgała powyżej -5C, natomiast każdej nocy spadała poniżej -10C, i parę razy nawet do -20C. Absolutnie nie spodziewałam się by na działce w takich warunkach mogło uchować się jakiekolwiek warzywne życie. A on wciąż żył i się zielenił! I dlatego uważa się jarmuż za zimowe warzywo. Gdy latem pełno jest innej zieleniny, nie pociąga mnie. Teraz, po tym jak wczoraj z grządek zeszły ostatnie brukselki, wiem że – już jako jedyny – będzie nam służył aż do wiosny.

Ma on termikę neutralną do lekko cieplej, smak słodko-ostro-gorzkawy, dzięki czemu wspiera Żołądek i oczyszcza Płuca, czyli leczy stany zapalne żołądka oraz kaszel. Ale przede wszystkim jest warzywem liściastym zielonym, czyli ODŻYWIA KREW oraz UŁATWIA TRAWIENIE jak białek (czyli strączkowych i mięs) tak i węglowodanów, i dlatego jest bardzo cennym dodatkiem w zimie, gdy spożywamy posiłki cięższe, tłustsze, bardziej pożywne i kaloryczne.

Wczoraj jarmuż z patelni z ostrą papryczką, czosnkiem i sosem sojowym urozmaicił nam drugie danie składające się jedynie z pure ziemniaczano-dyniowego. Przedwczoraj gościł w zupie z zielonej soczewicy. W środę znalazł się w gofrach warzywnych. Pojutrze wyląduje w potrawce z białej fasoli z wędzonym tofu. Pomysłów na jarmuż jest naprawdę sporo i na pewno zauważycie że przeważają tu dania z fasolą (lub innymi strączkowymi) i orzechami, czyli królami zimowej kuchni:

– zupa (porowo-)ziemniaczana z jarmużem;
– zupa z białej fasoli z pieczarkami i jarmużem;
– zupa lub potrawka z białej fasoli z wędzonym tofu i jarmużem;
– zupa kalafiorowa z jarmużem, posypana orzechami włoskimi;
– ribollita / zupa toscana;
– potrawka z czerwonej fasoli lub adzuki z jarmużem;
– kotlety / bitki z dyni/batata/ziemniaków/marchwi/buraków i jarmużu;
– kotlety z soczewicy z jarmużem;
– gofry warzywne (ziemniaki/dynia/marchew/rzepa/rzodkiew) z jarmużem;
– jarmuż z woka z czosnkiem i sosem sojowym / słodko-kwasnym / sezamowym…
– jarzynka z jarmużu z czosnkiem;
– duszony jarmuż z orzechami i parmezanem;
– jarmuż w śmietanie /mleku kokosowym z parmezanem;
– curry dyniowe z jarmużem;
– curry tajskie z ciecierzycą, marchewką, ziemniakami i jarmużem;
– pesto z jarmużu z orzechami włoskimi;
– makaron z ciecierzycy lub groszku z pesto jarmużowym;
– makaron z suszonymi pomidorami, jarmużem i parmezanem;
– hummus z jarmużem i pesto z czosnku niedźwiedziego (lub innym);
– hummus z jarmużem i czosnkiem;
– pasta słonecznikowa z jarmużem i pesto (jakimkolwiek);
– gruzińskie phali / mhali (pasta z orzechami włoskimi i kozieradką błękitną/solą swańską) z jarmużu (phali tradycyjnie robi się z buraków lub szpinaku, bakłażana, a nawet z kapusty);
– ryż z jarmużem i czosnkiem;
– risotto/kaszotto z jarmużem i cukinią
– itd. itp. itd. itp.

No i oczywiście, jako adept przekonania że zimą trzeba żywic się na ciepło, nie polecam sałatek z jarmużu, chyba że przyrządzone i podane na ciepło 😉

Pysznego, zdrowego i smacznego Wam życzę. ❤️❄️☃️🍀

Zarezerwuj wizytę