Blog

Terapia pożywieniem

KISZONKI – ble czy yeah?

KISZONKI – ble czy yeah?

Dziś wyszło o KISZONKACH, dzięki pytaniu co padło na grupie tematycznej, za które dziękuję z serca ponieważ też nurtowało mnie od dłuższego czasu. PYTANIE: Jakie wlasciwosci mają kiszonki i zupy z ich dodatkiem? Czy gotowanie kiszonek niweluje wartości zawartych w...

O dolegliwościach po chińsku

NISKIE CIŚNIENIE a niedobór Krwi

NISKIE CIŚNIENIE a niedobór Krwi

Kontynuując wątek mnogich przyczyn niskiego ciśnienia rozpoczęty w poprzednim wpisie (NISKIE CIŚNIENIE a niedobór Qi), zgodnie z obietnicą, spróbuję dziś przybliżyć chińską koncepcję niedoboru Krwi. Pamiętaj jednak, że ŻADNE TREŚCI NA TEJ STRONIE NIE ZASTĘPUJĄ PORADY...

NISKIE CIŚNIENIE a niedobór Qi

NISKIE CIŚNIENIE a niedobór Qi

W gabinecie dosyć często słyszę, przy czym, (o dziwo!), nie tylko od kobiet: „Oj, tak od zawsze jestem niskociśnieniowcem!” Spotykam się z koleżanką na herbatkę i też słyszę: „A da się na to coś zaradzić?” I oczywiście jakiś naturalny altruistyczny odruch zaczyna...

Kultura i filozofia chińska

MID-AUTUMN FESTIVAL – Święto środka jesieni

MID-AUTUMN FESTIVAL – Święto środka jesieni

Dziś pełnia. Pełnia w piętnastym dniu ósmego miesiąca lunarnego, jak to liczą Chińczycy. Czyli Święto środka jesieni. Pewnie przegapiłabym to tak ważne w kulturze chińskiej święto, gdyby moi chińscy przyjaciele w ostatnich dniach nie ilustrowali na FB na różne sposoby...

PRZESILENIE ZIMOWE, czyli skrajne Yin. O celebrowaniu ciemności

PRZESILENIE ZIMOWE, czyli skrajne Yin. O celebrowaniu ciemności

Dziś najkrótszy dzień w roku, a po nim - najdłuższa noc. Wiele osób dziś to zjawisko komentuje, to tu to tam czytam o witaniu rodzącego się światła, w postaci wydłużającego się dnia. I choć przełom w tym kierunku mnie też co roku cieszy, o tej porze wybieram świętować...

Wszystkie wpisy

Zimowe skarby: JARMUŻ

Jarmuż – zimowe warzywo, odżywiające Krew, ułatwiające trawienie ciężkich pokarmów, dostępne na grządkach przez całą zimę. Co by tu z niego ugotować?

JEDZENIE ZIMĄ. Jak dbać o swoje ciepło?

Współczesnym światem żywienia - tak jak wszystkim - rządzi moda. Głośno jest o dietach keto, paleo, witariańskiej, bezglutenowej, kopenhaskiej i wielu, wielu innych. A mówi się w ogóle o diecie zimowej? 🧐 Chyba tylko wsród dietetyków medycyny chińskiej. A to przykre,...

Jabłecznik (te nieco zdrowsze słodycze)

Już któryś raz słyszę że smakuje jak sernik, choć sera nie ma ani grama, więc na moją skłonność do Wilgoci jak znalazł. Grzech, który można sobie odpuścić 😉 Po kilku miesiącach ogromu spadów jabłek w sadzie na jesień jestem zwykle mocno zmęczona połączeniem jabłek z...

ZUPY (+lista pomysłów)

Mało kto nie lubi zup (a przynajmniej niechęć do zup jest o wiele mniejsza niż do owsianek i kasz), a jednak mało kto jada zupy na śniadanie lub kolację. I zależy mi na tym by Was zachęcić do tego byście je jedli przynajmniej dwa razy dziennie, co dzień. Termos z zupą...

Jesienne skarby: GRUSZKI

O tym że gruszki świetnie nawilżają Płuca i że kompoty z gruszek są jesienią i zimą zbawienne napewno już czytaliście milion razy, więc nie będę zanudzać. Moim celem jest POSZERZYĆ WASZ WACHLARZ PRZEPISÓW kuchennych, które pomogą Wam w najzdrowszy - czyli wytrawny -...

Jesienne skarby: POK CHOY

Wiecie dlaczego pok choy jest jesienią warzywem sezonowym? Przede wszystkim dlatego że akurat teraz, na jesień najlepiej owocuje. Zasiany wczesną wiosną zbyt wolno się rozwija, a potem dosyć szybko idzie w kwiat, natomiast zasiany w sierpniu bez żadnej opieki daje...

ZIMNO. O różnych rodzajach „zmarzluchowatości”.

Dziś będzie o zimnie i „zmarzluchowatości” (od zawsze uwielbiałam słowotórstwo ). Zimne stopy i dłonie i ogólne odczucie zimna mogą mieć różne podłoże. Najprostszy podział to zastój lub niedobór wewnętrznego ciepła. ZASTÓJ. Przy zastojowym zimnie mówimy o słabym...

MID-AUTUMN FESTIVAL – Święto środka jesieni

Dziś pełnia. Pełnia w piętnastym dniu ósmego miesiąca lunarnego, jak to liczą Chińczycy. Czyli Święto środka jesieni. Pewnie przegapiłabym to tak ważne w kulturze chińskiej święto, gdyby moi chińscy przyjaciele w ostatnich dniach nie ilustrowali na FB na różne sposoby...