Blog

Terapia pożywieniem

NISKIE CIŚNIENIE a niedobór Krwi

NISKIE CIŚNIENIE a niedobór Krwi

Kontynuując wątek mnogich przyczyn niskiego ciśnienia rozpoczęty w poprzednim wpisie (NISKIE CIŚNIENIE a niedobór Qi), zgodnie z obietnicą, spróbuję dziś przybliżyć chińską koncepcję niedoboru Krwi. Pamiętaj jednak, że ŻADNE TREŚCI NA TEJ STRONIE NIE ZASTĘPUJĄ PORADY...

Zimowe skarby: JARMUŻ

Zimowe skarby: JARMUŻ

Jarmuż – zimowe warzywo, odżywiające Krew, ułatwiające trawienie ciężkich pokarmów, dostępne na grządkach przez całą zimę. Co by tu z niego ugotować?

O dolegliwościach po chińsku

NISKIE CIŚNIENIE a niedobór Qi

NISKIE CIŚNIENIE a niedobór Qi

W gabinecie dosyć często słyszę, przy czym, (o dziwo!), nie tylko od kobiet: „Oj, tak od zawsze jestem niskociśnieniowcem!” Spotykam się z koleżanką na herbatkę i też słyszę: „A da się na to coś zaradzić?” I oczywiście jakiś naturalny altruistyczny odruch zaczyna...

ZIMNO. O różnych rodzajach „zmarzluchowatości”.

ZIMNO. O różnych rodzajach „zmarzluchowatości”.

Dziś będzie o zimnie i „zmarzluchowatości” (od zawsze uwielbiałam słowotórstwo ). Zimne stopy i dłonie i ogólne odczucie zimna mogą mieć różne podłoże. Najprostszy podział to zastój lub niedobór wewnętrznego ciepła. ZASTÓJ. Przy zastojowym zimnie mówimy o słabym...

Kultura i filozofia chińska

PRZESILENIE ZIMOWE, czyli skrajne Yin. O celebrowaniu ciemności

PRZESILENIE ZIMOWE, czyli skrajne Yin. O celebrowaniu ciemności

Dziś najkrótszy dzień w roku, a po nim - najdłuższa noc. Wiele osób dziś to zjawisko komentuje, to tu to tam czytam o witaniu rodzącego się światła, w postaci wydłużającego się dnia. I choć przełom w tym kierunku mnie też co roku cieszy, o tej porze wybieram świętować...

TRADYCJE: Co ma tłusty czwartek do chińskiego nowego roku?

TRADYCJE: Co ma tłusty czwartek do chińskiego nowego roku?

Otóż ma. Tegoroczna zbieżność dat zupełnie nie jest przypadkowa. My jutro będziemy delektować się paczkami i faworkami. Chińczycy też tego dnia zasiądą przy obfitych rodzinnych stołach świętując nadejście nowego roku.Tłusty czwartek (podobnie jak Tłusty Wtorek w...

Wszystkie wpisy

Jabłecznik (te nieco zdrowsze słodycze)

Już któryś raz słyszę że smakuje jak sernik, choć sera nie ma ani grama, więc na moją skłonność do Wilgoci jak znalazł. Grzech, który można sobie odpuścić 😉 Po kilku miesiącach ogromu spadów jabłek w sadzie na jesień jestem zwykle mocno zmęczona połączeniem jabłek z...

ZUPY (+lista pomysłów)

Mało kto nie lubi zup (a przynajmniej niechęć do zup jest o wiele mniejsza niż do owsianek i kasz), a jednak mało kto jada zupy na śniadanie lub kolację. I zależy mi na tym by Was zachęcić do tego byście je jedli przynajmniej dwa razy dziennie, co dzień. Termos z zupą...

Jesienne skarby: GRUSZKI

O tym że gruszki świetnie nawilżają Płuca i że kompoty z gruszek są jesienią i zimą zbawienne napewno już czytaliście milion razy, więc nie będę zanudzać. Moim celem jest POSZERZYĆ WASZ WACHLARZ PRZEPISÓW kuchennych, które pomogą Wam w najzdrowszy - czyli wytrawny -...

Jesienne skarby: POK CHOY

Wiecie dlaczego pok choy jest jesienią warzywem sezonowym? Przede wszystkim dlatego że akurat teraz, na jesień najlepiej owocuje. Zasiany wczesną wiosną zbyt wolno się rozwija, a potem dosyć szybko idzie w kwiat, natomiast zasiany w sierpniu bez żadnej opieki daje...

ZIMNO. O różnych rodzajach „zmarzluchowatości”.

Dziś będzie o zimnie i „zmarzluchowatości” (od zawsze uwielbiałam słowotórstwo ). Zimne stopy i dłonie i ogólne odczucie zimna mogą mieć różne podłoże. Najprostszy podział to zastój lub niedobór wewnętrznego ciepła. ZASTÓJ. Przy zastojowym zimnie mówimy o słabym...

MID-AUTUMN FESTIVAL – Święto środka jesieni

Dziś pełnia. Pełnia w piętnastym dniu ósmego miesiąca lunarnego, jak to liczą Chińczycy. Czyli Święto środka jesieni. Pewnie przegapiłabym to tak ważne w kulturze chińskiej święto, gdyby moi chińscy przyjaciele w ostatnich dniach nie ilustrowali na FB na różne sposoby...

O SMAKU KWAŚNYM, i kechupie z porzeczki (przepis)…

Porzeczkę czerwoną przetwarzam na ketchup, nie dżem czy sok. Dlaczego? Zdecydowanie chodzi mi o ilość cukru i bynajmniej nie dlatego że ponoć zniknął on z półek Biedry w całym kraju, a cena wystrzeliła w kosmos, choć to też ważne. Chodzi mi o właściwości połączenia...

PORTULAKA WARZYWNA – cudowny chwast pospolity

Opowiem Wam dziś o przepięknej roślinie z różyczkami grubych gładkich listków, wypolerowanych przez Stwórcę na wysoki połysk W zeszłym roku, pomagając mi w ogrodzie, teściowa ze zdziwieniem zauważyła że mam wysiane w równe rządki coś co jej całe życie kazano...

O MNISZKU i syropach z mniszka (Taraxacum/Pu Gong Ying)

To nie będzie sezonowy słit-pościk o cudownych właściwościach syropu z mniszka. Mam zamiar obalić parę mitów. Nie pretenduję swoją opinią na prawdę objawioną i jedyną słuszną (bo nie uważam że takowa w życiu w ogóle istnieje), ale jest ta opinia oparta na podstawowej...